Situație îngrijorătoare: Numărul copiilor născuți prematuri a crescut în pandemie/România, pe primele locuri în UE la capitolul mortalitate infantilă

Situație îngrijorătoare: Numărul copiilor născuți prematuri a crescut în pandemie/România, pe primele locuri în UE la capitolul mortalitate infantilă
Copii născuți prematuri în România. Sursă foto: Salvați Copiii/caracter ilustrativ
Publicat: 17/05/2021, 12:41

Rata nașterilor premature a fost mai mare cu 14% la maternitatea Spitalului de Urgență Universitar (SUUB) față de media națională de 9-10 % în anul 2020, chiar în condițiile în care pandemia a generat o scădere a numărului total de internări. Foarte multe mame provin din grupe populaționale vulnerabile: nediagnosticarea unor boli materne asociate sarcinii, incidența crescută a infecțiilor antenatale, a malformațiilor congenitale intrauterine nedepistate și a bolilor genetice, în lipsa controlului medical regulat, cresc riscul nașterilor cu probleme și acutizează nevoia de aparatură performantă, arată Organizația Salvați Copiii, într-un comunicat de presă, prezentat luni la Spitalul Universitar.

Organizația Salvați Copiii dotează secția de Terapie Intensivă neonatală a SUUB cu un dispozitiv UNIQUE+CFM-un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născut, monitorizare continuă EEG și modernizarea rețelei de oxigen, în valoare totală de 64.500 de euro.

Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă și alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirarea nou-născuților cu vârste de gestație foarte mici sau cu afecțiuni grave, ce necesită suport cardiorespirator, mulți dintre aceștia fiind transferați de la alte maternități din țară.

Nșterile premature, o dramă pentru familie

Nașterea unui copil prematur este o dramă pentru familie, pentru că, fără ajutor prompt și adecvat, acești copii nu pot să supraviețuiască. Prematuritatea este însă și o problemă de sănătate publică importantă, fiindcă are un impact pe termen lung asupra calității vieții copilului, crește cererea de servicii medicale, influențează integrarea socială și generează costuri medicale importante individuale și pentru societate”, a declarat doctorul Adriana Dan, șeful secției de Neonatologie al SUUB.

78 de bebeluși spitalizați la ATI, în 2021

Începând de astăzi, medicii de la SUUB vor avea la dispoziție tehnologia care permite o răcire corporală controlată la copiii cu hipoxie la naștere, ceea ce va reducere afectarea neurologică.

În anul 2021, la SUUB au fost 711 de nașteri, dintre care 76 de nou-născuți prematuri, iar 78 dintre bebeluși au fost spitalizați în Terapie Intensivă. Secția de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III, având capacitatea de a  acorda îngrijiri medicale de nivel înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. Aici am avut și avem personal bine instruit, medici devotați care fac tot ce știu și pot pentru salaverea celor mici. Mulțimim Salvați Copiii pentru ajutorul pe care ni-l oferă și ne dorim ca împreună să putem salva mai multe vieți”, spune medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului de Urgență Universitar.

România, rată sumbră în ceea ce privește mortalitatea infantilă

Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, țara noastră fiind pe primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,8%.

Totodată, aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce duce la o rată mare a nașterilor premature și la o creștere a factorilor de risc în primii ani de viață.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
×